Alku aina hankalaa. Ei tätä näemmä tule aivan joka päivä päivitettyä. Varsinkin kun kotona ei tule istuttu kovinkaan paljoa koneen ääressä... Katsotaan sitten mitä tästä tulee :-)

Eli sunnuntaina 2.4. ruokalistalla oli uunilohta ja perunamuusia. Tarkoitus oli alunperin tehdä jotain silakkaruokaa (joku vuokajuttu), mutta kaupan tiskillä ei sitten ollutkaan silakoita missään muodossa, tai ainakaan tuoreina fileinä.. Ne mokomat. Sävellä siinä sitten kaupan tiskillä seisoessasi päässä pikaisesti päivän ruokalista uusiksi. Noh, uunilohi on aina helppoa ja nopeaa. Perunamuusi myös.

Eli:
Perunamuusiin tarvitaan
  • perunoita
  • suolaa
  • maitoa (tai perunoiden keitinlientä)
Kaupasta tarttui mukaan myös jauhoisia perunoita (merkkiä en valitettavasti muista), joita ajattelin kokeilla pitkästä aikaa muusiin. Normaalisti olen tehnyt muusin yleisperunasta. Nesteeksi valitsin perunoiden keitinliemen maidon sijasta. Tätäkään en ole ikinä aikaisemmin tehnyt.

Kuoret pois perunoista, perunat palasiksi ja kattilaan kiehumaan. Kun perunat ovat kypsiä, otetaan (tällä kertaa) liemi talteen, muusataan perunat ja kaadetaan lientä vähän kerrassaan takaisin ja sekoitetaan kunnes muusi saa sopivan koostumuksen. Koostumuksen näkee silmällä ja tuntee kädellä. Maustetaan lopuksi pienellä määrällä suolaa. Suolaa kannattaa laittaa todella vähän. Niin, ettei se edes maistu. Jos ruokailijat haluavat lisää suolaa, sitä saa meillä pöydästä.

Uunikala
  • Pala lohta. Ostamani taisi olla jotain 700g.
  • Paljon tilliä
  • Hieman sitruunapippuria
Huuhtaise lohenpala kraanan alla ja pyyhi talouspaperilla kuivaksi. Nakkaa kala sopivaan uunivuokaan (kiitos äiti, savivuokasi ovat olleet todellä hyviä ja sopivia!) Päälle ensin sitruunapippuria, mutta ei liikaa. Sitten silputaan saksilla hyvä nippu tilliä kalan päälle. Tilliä, ja mielellään tuoretta, saa olla todella reilusti, kala vain tykkää. Pilkoin vielä puolikkaan sipulin vuoan reunoille kokeeksi. Ei ollenkaan välttämätöntä, mutta kokeilunhalu aina iskee. :) Uuni jonnekin 175:n tietämille ja puoleksi tunniksi, tai vähän reiluksi, muhimaan. Uuniruoat ovat siitä kivoja, että ne eivät ole niin minuutin päälle tarkkoja, liharuoat varsinkaan.
Kun kala on uunissa, voi sillävälin tekaista vaikka tuon yllämainitun muusin, tai vaikka musikkapiirakan, kun kerran uuni on lämmin. Mustikkapiirakkapohjaa en ole jaksanut vielä vääntää itse, vaan olen ollut laiska ja ostanut kaupasta. Ehkä jonain päivänä. :)

Lopputulos:
Hyvää tuli, ja kalasta riitti kolme kertaa lounaaksi, ja isosta muusista vielä seuraavankin päivän aterialle. :)